Отпушване на канали – видове

Запушвания в канализационните мрежи, което може да доведе до отпушване на канали, се появяват по различни причини. За вътрешни канализационни системи, които имат диаметър до 150 мм, най-честите причини за попадане на препятствия и тяхното отпушване, са например:
– Натрупване на тиня;
– Попадане в канализацията на парцали, дрехи и всякакви други парчета плат;
– Формирането на мазнини;
– Разнообразие на отлагания по стените на канализационни тръби, калций, ръжда и няколко други.
За външни канализационни системи, освен по-горе изброените, могат да се добавят и проблеми, като например:
– Замърсяването на растителни остатъци, листа, клони, особено през есента;
– Кал в канализационните тръби, или домашни отпадъци.
Блокиране на външните системи от канали води до преливане на тръбата и канализационен излаз на отпадна вода на повърхността, която не само разваля външния вид, но също така до голяма степен влияе на санитарната обстановка в имота. Вътрешни блокажи канализационни може да доведе до проникване на отпадъчни води в стаята, помещението, което може да доведе до повреда на имущество. За да попречи да се запушат или да премахнат има нужда от почистване на канализационните тръби. Най-лесният начин за почистване – механично отпушване на канали. Трябва да се отбележи, че механичното почистване е ефективен само в тръби с малък диаметър до 250 мм, и на кратко разстояние до точката на запушване. За това почистване се използва усукана стоманен кабел, в края на който има специален накрайник или твърда четка. Кабелът се задвижва с ръка или с помощта на специален мотор.

Хидродинамичните начини за почистване на канализационни тръби в ефективния диаметър на тръбата от 50 до 1500 мм и повече. Същността на този метод е мощно влияние върху запушването на струята вода, която се подава с високо налягане от мощна помпа. За тази система, която завършва със специален накрайник се подава в тръбата, ако е възможно по-близо до мястото на запушването. Едно от предимствата на този метод е, че промиването на мръсотията се измива веднага. При избор на дюзи трябва да се съобрази не само диаметъра на тръбата, но вида на запушването, материала на тръбата, броят на извивките и завоите.

Термохимично отпушване на канали се извършва чрез изсипване в запушения канал на реактивни съединения, които обикновенно се сервират в разгорещено състояние. Този метод има много недостатъци, по-специално химикалите са вредни за околната среда и могат да влошат състоянието на канализационни тръби. След термохимична преработка на тръбите, те трябва да бъдат почистени и измити.
За отпушване на канализация, има много по специализирано оборудване, което може да се справи с почти всички блокажи в най-кратки срокове.

Вашият коментар